Útpálya feletti vadátjárók kialakítási és elhelyezési jellemzői Magyarországon - Tari, Tamás; Takács, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2023)
Magyarország gyorsforgalmi úthálózata jelentősen fejlődött az elmúlt 20 évben. A fejlesztéseknek köszönhetően emelkedett a kerítéssel ellátott utak hossza, ami az élőhelyfragmentációs hatások erősödését is jelenti. Az utak okozta izoláció mérséklése érdekében vadátjárók épültek az új szakaszokon. A kutatásban 57 útpálya fölött kialakított vadátjárót vizsgáltunk meg műholdfelvételek felhasználásával. Meghatároztuk az átjárók belső és teljes szélességét, teljes hosszukat és a zajvédőfalak hosszát, valamint a szélesség/hosszúság arányt. Osztályoztuk az átjárókat: rámpa kialakítás szerint, zajvédőfalak anyaga szerint valamint a zajvédőfalak lefutása szerint. Továbbá felszínborítási térkép segítségével az átjárók 500 méteres körzetében vizsgáltuk a táji jellemzőket és értékeltük az átjárók elhelyezését. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a felüljárók közlekedési folyosójának átlagos szélessége 14,4 méter volt. A szélesség-hosszúság arány pedig 0,16. Ez alapján megálapítottuk, hogy a magyarországi vadátjárók a keskeny átjárók közé sorolhatók. A kialakítási jellemzőkben szintén jelentős variancia volt megfigyelhető, a vizsgált átjárók nem voltak egységesek sem a rámpa kialakításában sem pedig a zajvédőfalak jellemzőiben. Az elhelyezés táji jellemzőinek vizsgálati eredményei alapján megállapítható, hogy magas az agrárterületeken kialakított átjárók száma, ami elsősorban az őz (Capreolus capreolus) számára kedvez.