A dél-keleti Fertő-meder tájhasználata a szabályozások előtt - Kiss, Andrea (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
A Fertő tó másodlagos medrének vagy árterének tájhasználata a szabályozások előtt jelentős részben a tó aktuális vízszintjének függvényeként alakult. A jelen tanulmány röviden e tájhasználat egyes elemeit és bizonyos törvényszerűségeket hivatott bemutatni egy, a téma szempontjából jellegzetes mintaterületen olyan leegyszerűsített formában, mely példaként szolgálhat egy későbbi, nagyobb arányú rekonstrukcióhoz. A rendelkezésünkre álló információk birtokában és a vízszintváltozás függvényében három főbb tájhasználati csoport különíthető el, melyek részben közepes és magas, másrészt alacsony vízszintekhez kötődnek. Harmadrészt mind területileg, mind pedig kiemelt gazdasági szerepe miatt külön csoportként kell kezelnünk a szigeteket, illetve a szigetekhez kapcsolódó tájhasználatot.