A szigetközi ártéri erdők egészségi állapotának ortofotókon alapuló elemzése és értékelése - Illés, Gábor; Somogyi, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
A cikk infra és színes ortofotók erdészeti monitoring célú alkalmazását tárgyalja. A Szigetköz hullámteréről 1991-ben és 1999-ben készült ortofotók felügyelt, földi referencia pontok felhasználásával végzett képosztályozásának eredményeit mutatjuk be. Két lépcsőben végeztük a képosztályozást. Először egy átfogó elemzést készítettünk az erdőterületeknek más felszínborítási képződményektől való elhatárolására, mindkét időpontra vonatkozóan, majd egy részletesebb elemzést az erdőterületek egészségi állapotváltozásának nagy területi becslésére irányuló céllal. Az eredmények azt mutatták, hogy különböző fafajú erdőtípusok területváltozásának monitoringjához, azok térbeli mintázatának térképezéséhez a módszer jól alkalmazható, azonban részletesebb, fafajszintű egészségi állapotbecslésre irányuló feladatok megoldására kevésbé alkalmas. A földi megfigyelések egyik esetben sem nélkülözhetők.