Borvidékeink földhasználat-változásainak tájökológiai értékelése - Lóczy, Dénes; Nyizsalovszki, Rita (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
Az Európai Unióhoz történő csatlakozáskor a magyar borászat új helyzetbe került. Mielőtt a telepítési tilalmak érvénybe léptek volna, a termelők lehetőséget kaptak arra, hogy uniós támogatással növeljék szőlőterületeiket. Ezeknek a földhasználati változásoknak a komplex tanulmányozására alkalmasnak tűnő módszer a terroir (meghatározott termőhely) vizsgálata. Ebből a szempontból a Tokaj-Hegyaljai és a Villány-Siklósi borvidék meglehetősen eltérő adottságokkal rendelkezik. A domborzati előnyök, a tájszerkezet és a természetvédelem szemszögéből értékeljük a földhasználat átalakulását a kiválasztott borvidékeken.