A galgahévízi láprét felszínborítási viszonyainak változása légifotók elemzése alapján - Vona, Márton; Penksza, Károly; Kristóf, Dániel; Helfrich, Tímea; Centeri, Csaba (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
1990-ig a galgahévízi láprét rendszeres kaszálásával és legeltetésével a nádat jelentős mértékben sikerült visszaszorítani. A kaszálás megszűnésével a szukcessziós folyamatok felerősödtek, a jelentős természetvédelmi értékkel bíró növényfajok egyedszáma lecsökkent. Ezen folyamatok megfigyelése indította el a kutatást. A Galgahévíz melletti láprét részletes florisztikai és cönológiai kutatása 1998-ban kezdődött. Az eddigi kutatások alapján 153 növényfajt jegyeztek fel a galgahévizi láprét területén. Több védett faj tömegesen jelenik meg a lápréten (Iris sibirica, Dianthus superbus, Eriophorum angustifolium, Koeleria javorkae). A kutatás során arra a következtetésre jutottunk, hogy az egyik legnagyobb problémát a láprét fennmaradásában az időnként előretörő nád jelenti, légifotók eemzése is ezt erősíti meg. Ennek megakadályozására szükségszerű egy megfelelő természetvédelmi kezelési terv kidolgozása, vagyis hosszútávú célunk a láprét revitalizációs terveinek tudományos megalapozása, elkészítése.