Történeti vegetációrekonstrukciók térképek botanikai tartalmának foltonkénti gazdagításával - Biró, Marianna (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
A tájmintázat változások vizsgálatában a történeti térképek alkalmazása napjainkra széles körben elterjedt. Ezek a térképek azonban a növényzet múltbeli típusainak rekonstruálására csak a felszínborítási és tájhasználati kategóriák további értelmezésével használhatók. A cikkben megvizsgáltuk a múltbeli élőhelytérképek rekonstrukciójának lehetőségeit, valamint bemutatunk egy olyan botanikai szempontú térképértelmezési módszert, amellyel a történeti térképeknek – tematikusan és térbelileg is – az eddigieknél jóval nagyobb felbontása érhető el. A módszer a történeti térképek más térképekkel, írásosos, távérzékelt vagy szóbeli adatokkal való összehasonlításán, és azokkal való pontosításán, tartalmi bővítésén alapszik.