Folyóvízi vegetációtérképezési módszer az EU víz keretirányelvének tükrében - Falusi, Eszter; Penksza, Károly (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
Az Európai Unió Víz Keretirányelvében rögzített víztestek ökológiai állapotának kezdeti értékeléséhez kapcsolódóan számos módszer látott napvilágot. Az aktuális állapot első felmérése mellett az irányelv további célja a terület monitoringja és a változások folyamatos figyelése. Ezért is merül fel a kérdés, hogy azok a módszerek, amelyek kiértékelése során legtöbbször egyetlen értéket kapunk elegendő információt hordoznak-e az ökológiai állapot nyomon követéséhez, és kimutatják-e az apró változásokat is. Jelen munkánkban a folyóvizek makrofita vegetációjának lehetséges vizsgálati módszerét mutatjuk be.