A világ természetvédelmének története 1934–1939 között (védett területek alapítása) - Penksza, Károly; Gyulai, Ferenc; Centeri, Csaba (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2007)
Az 1930-as években a védett területek alapításának üteme jelentősen felgyorsult. 1934-től a II. világháború kezdetéig eltelt közel hat év alatt több mint 400 védett természeti terület alapítása történt, míg az előtte eltelt huszonegy év alatt 300-nál kevesebbet hoztak létre. A természetvédelem története számos érdekességgel szolgál ebből az időszakból. Olyan területek kerültek jogi oltalom alá, amelyek később meghatározó szerepet játszottak élőhelyek és fajok védelmében vagy kiemelkedő számú látogatót fogadtak. A „hivatalos” természetvédelem kezdete (1872) óta olyan változások történtek a védett természeti értékek kezelésében, amelyek ismertetése elengedhetetlen a természetvédelem történetének áttekintéséhez a védett területek alapítása szempontjából. Jelenleg, előző cikkünk folytatásaként az 1934-es évtől a II. világháború kezdetéig eltelt időszakot tekintjük át. A közölt adatok az IUCN kategóriarendszerébe sorolt védett területekre vonatkoznak.