Az erózió európai szintű nyomon követésének tervezése az ENVASSO projektben - Hegymegi, Péter; Szegi, Tamás; Szeder, Balázs (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2007)
Az Európai Bizottság „Egy tematikus talajvédelmi stratégia felé” című közleményének 2002. évi közzé tétele után, 2006. szeptember 22.-én elfogadta az európai talajvédelmi stratégiára vonatkozó javaslatot, és egyben megfogalmazta a talajdirektívára vonatkozó előterjesztést is. A 2002-es közleményben meghatározott talajokat legjobban veszélyeztető nyolc tényező (erózió, szervesanyag tartalom csökkenés, szennyezés, lefedés-beépítés, tömörödés, biodiverzitás csökkenés, szikesedés, árvizek-földcsuszamlások) közül, az ember által gyorsított erózió okozta éves becsült veszteség (0,7-14 milliárd euró) a legnagyobb károk között szerepel. A sürgős cselekvés igénye több átfogó, európai szintű kutatási programot hívott életre, így a 37 tagország (köztük négy magyar intézmény) részvételével működő ENVironmental ASsessment of Soil for mOnitoring (ENVASSO) projektet is. A program céljai között szerepel egy európai, egységes, jól definiált indikátor és kritériumrendszer létrehozása, amely alapjául szolgál egy széleskörű, harmonizált európai talajinformációs rendszernek. A cél megvalósítására öt munkacsoport jött létre, amelyek az indikátorok kiválasztását, az adatgyűjtést-feldolgozást, az egységes adatbázis megtervezését, a módszertani kézikönyv létrehozását és a rendszer tesztelését végzik, az összes veszélytényezőre kiterjedően. A talajerózióra kiválasztott kulcsproblémák és indikátorok (számos közül a legfontosabb hármat megtartva): a vízerózió, a szélerózió és a művelési rendszerek, felszín-átalakítások által okozott talajveszteség (t ha-1 év-1). Megjegyzendő, hogy a monitoring számára rendelkezésre álló 77633 európai mérőpont 0,01%-án végeznek eróziós méréseket, az összes többi becsült adat. Remélhetőleg a talajvédelem hasonló programok által nemzetközi előtérbe kerül, ami egy kedvező periódus kezdetét jelentheti hazánkban is.