Az őskörnyezettanban és tájökológiában alkalmazható módszerről: a fitolit elemzés - Pető, Ákos (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2007)
A tájfejlődés őskörnyezettani szempontú rekonstruálásában még nem rutinszerû módszer a kovavázas, növényi mikromaradványok elemzése. A fitolitok nem csak a talaj- és tájfejlődés emlékeit hordozzák, de elemzésüket felhasználhatjuk egyes régészeti kérdések megválaszolására és ősi antropogén hatások kimutatására egyaránt. Jelen tanulmány egy általános képet kíván festeni az említett témakörről és annak hátteréről, illetve egy esettanulmányon keresztül mutatja be a módszer alkalmazhatóságát. A Hajdúnánás határában emelt Lyukas-halom eltemetett paleotalajának és kultúrrétegeinek vizsgálata újfajta adatokat szolgáltatott a holocénbeli őskörnyezet megismeréséhez. Ezen növényi mikrofosszíliák analízise folytán a halom építésére és használatára vonatkozó kérdésekre is választ kaptunk.