Hiperspektrális adatfeldolgozási lánc megalapozása növénytani kutatásokhoz - Bakos, Károly (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
Jelen cikk a hiperspektrális légi- és űrfelvételek feldolgozásával foglalkozik, különös tekintettek ezen felvételek alkalmazási lehetőségeit vizsgálja természetvédelmi és ökológiai kutatásokban. Röviden bemutatásra kerülnek azon módszerek, melyek segítségével egy hiperspektrális adatfeldolgozó lánc állítható össze. A vizsgálódás célja egy olyan módszertan és adatfeldolgozó lánc megalkotása, mely általánosan alkalmazható vegetációs térképezési célokra hiperspektális felvételek segítségével. Jelenleg számos példa áll rendelkezésre specifikus módszerekre, amelyekben hiperspektrális adatok osztályozásával különböző paramétereket nyernek ki ökológiai alkalmazások számára, de ezen módszerek alkalmazhatósága általában csak az adott ökológiai alkalmazásra korlátozódik. A jelen cikkben megfogalmazott célkitűzések és bemutatott részeredmények a paviai egyetemen a HYPER-I-NET program keretében zajló kutatás részét képezik, melyben a hiperspektrális adatok alkalmazási lehetőségeit és tulajdonságait vizsgáljuk általános vegetációs alkalmazások számára. A cikk célja a kutatási munka bemutatása és tudományos megalapozása, valamint az, hogy áttekintést nyújtson a további kutatások irányáról. A program várható eredménye egy olyan moduláris és alkalmazás-centrikus adatfeldolgozó lánc és annak dokumentációja, mely nagyban segítheti a hiperspektrális távérzékelési technológiák nyújtotta lehetőségek kihasználását természetvédelmi és ökológiai tervezési és monitorozási folyamatok során.