A stratégiai környezeti vizsgálatok készítésével összefüggő problémák Szerbiában - Vrbaski, Biljana; Krnjetin, Slobodan (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
A környezetvédelmi politika kidolgozására részben a megfelelő területi tervek és programok alapján került sor. Ebben az értelemben, miután a területi és várostervezés előkészítésénél és alkalmazásánál figyelembe vették és belefoglalták az összes fontos környezeti szempontot, így ezek jelentős mértékben hozzájárulnak a fenntartható fejlődés céljainak eléréséhez. Tanulmányunk célja, hogy elemezze a Stratégiai Környezeti Vizsgálatok jogszabályának alkalmazása során szerzett tapasztalatainkat. Külön figyelmet fordítottunk a Stratégiai Környezeti Vizsgálatok készítése során megfigyelt hátrányokra vonatkozóan. Ezek előké-szítése többnyire megfelelő módszerek és bemeneti adatok alkalmazása nélkül készült, mely utóbbi adatok feldolgozásához lett volna szükség a megfelelő módszerekre. A megfelelő dokumentáció előkészítése céljából 13 tipikus példa került elemzésre, alapelvek sora, kritériumai és a megfigyelt problémára vonatkozó megoldások meghatározására kerítettünk sort.