Hiperspektrális adatok felhasználásának perspektívái a vegetációs vizsgálatokban - Bakos, Károly; Gamba, Paolo (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
Jelen cikkben röviden bemutatjuk azon rendelkezésre álló módszereket, melyek alkalmasak hiperspektrális légi-, és űrfelvételek feldolgozására. Munkák célja az, hogy egy olyan átfogó jellegű módszertant dolgozzunk ki, mely segítségével hatékonyan és egyszerűen lehet hiperspektrális felvételek segítségével felszínborítási, illetve földhasználati térképeket előállítani. Napjainkban a hiperspektrális szenzorok egyre elterjedtebbek, mégis az alkalmazási köre az általuk készített felvételeknek elég szűk, és rendszerint az alkalmazott módszertan rendkívül specifikus az adott alkalmazásra nézve. Ezeket alapul véve munkánk célja az olyan hatékonyan alkalmazható algoritmusok és módszerek azonosítása, melyek alkalmasak egy általánosabb értelemben vett térképezési folyamat elvégzésére hiperspektrális felvételek segítségével. Fő hátránya az ilyen felvételeknek az egyéb például multispektrális felvételekkel szemben, hogy a képekben hatalmas adatmennyiség kerül tárolásra rögzítve a felvett felszín visszaverődési tulajdonságait akár 200–300, igen keskeny hullámhossz-tartományon is. Ezen adatok feldolgozása jelentős nehézségekkel jár, hiszen az egymáshoz közeli frekvenciákon sok redundáns információ található. Jelen kutatásunk első lépéseként az alkalmazható módszerek körét vizsgálta és próbálta leszűkíteni azon eljárások körérem melyek továbblépést jelenthetnek egy általánosan is alkalmazható térképezési eljárásban felszínborítási, illetve földhasználati térképek előállítására. A cikk röviden áttekinti a rendelkezésre álló releváns módszereket, és a rövid bemutatás mellett javaslatokat fogalmaz meg az alkalmazhatóságuk formájáról, előnyeiről és esetleges hátrányairól. Mivel a cikk terjedelme nem engedi meg, hogy teljes és átfogó képet adjunk a lehetséges módszerekről, így jelen cikkben azon eljárások kerülnek bemutatásra, melyek már egy előzetes tesztelési folyamat eredményeként kiválasztásra kerültek. Az itt bemutatott módszerek és eljárások alkalmazásával a jövőben egy olyan összetett adatfeldolgozó rendszer kialakítása a célunk, mely eléggé rugalmas a felhasználók számára, ugyanakkor rendkívüli hatékonysággal képes a felvételek interpretálására és a térképi termékek előállítására. A teljes kutatási munka anyaga a HYPER- I-NET program keretei között kerül majd a későbbiekben bemutatásra.