A turizmus ökológiai szempontú fejlesztésének lehetőségei és területei - Dávid, Lóránt (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
Napjainkban az egyre bővülő turizmus szektor és kapcsolódó ágazatai egyre nagyobb terhelést jelentenek a bennünket körülvevő földrajzi környezetre. A negatív környezeti hatásokat érzékelve jelentek meg azok a törekvések, amelyek a fenntarthatóság elveit és a felelősségteljes gondolkodásmódot alapul véve új típusú fejlesztési modellek megvalósítását tűzték ki célul. Az elméleti keretek átgondolása nyomán ma már bátrabban beszélhetünk turizmus-ökológiáról, amely természetes módon, a helyi természeti és társadalmi-kulturális erőforrásokra alapozva teszi lehetővé a vidéki térségek turizmusának eredményes fejlesztését.