Kétértékű alkálifémek hatása az élesztősejtek szaporodására, nehézfémekkel szennyezett talajban - Bayoumi Hamuda , Hosam E.A.F.; Tóth, Nikolett (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
A mikroorganizmusok tulajdonságai nagyon jól hasznosíthatóak a talajszennyezés monitorozásánál. A toxikus nehézfémek komoly ökológiai problémát jelentenek környezetünkben, ezért kiemelkedő fontosságú a nehézfémekkel szennyezett talajok tisztítása. In vitro, két S. cerevisiae törzs (NSS5099 és NSS7002) nehézfémekkel szembeni toleranciáját vizsgáltuk. A két törzs szaporodási kinetikáját olyan táptalajon tanulmányoztuk, amelyhez 50 μM koncentrációban adtunk Cu2+-, Pb2+-, Cd2+- vagy Ni2+-ionokat. A vizsgált nehézfémek élesztőtörzsekre gyakorolt toxicitása csökkenő sorrendben: Cu2+ > Pb2+ > Cd2+ > Ni2+. A 350 μM koncentrációjú Cu2+, Pb2+ vagy Cd2+ és 450 μM koncentrációjú Ni2+ 48 órás inkubációt követően 50%-kal csökkentette az élősejtek számát. Amikor a nehézfémek táptalajba történő adagolása előtt 50 mM Ca(HCO3)2, 75 mM MgSO4, vagy 150 mM K2SO4-ot adtunk a közeghez csökkent a nehézfémek sejtekre gyakorolt toxicitása, és több sejt maradt életben. A 350 és 450 μM koncentrációban lévő nehézfémek toxicitását a fémsók 40%-kal csökkentették. A kapott eredmények alapján az NSS7002 törzs sokkal alkalmasabbnak bizonyult a nehézfémekkel szennyezett talajok tisztítására, mint az NSS5099.