Természetvédelem Japánban - Korponai, Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
2010-ben a BSc szakdolgozatom témájául a Japán védett területeken zajló turizmus bemutatását választottam. Látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket kerestem fel, elemeztem a turizmus hatásaival foglalkozó szakirodalmat, tudományos vizsgálatokat. Nagy hangsúlyt fektettem kutatásom során a helyi lakosság és a természetvédelem kapcsolatának bemutatására. Jelen cikk a japán természetvédelmi törekvések történetét és szervezeti rendszerét igyekszik bemutatni.