A mezőgazdasági termelés mint ökoszisztéma-szolgáltatás értéke: hidrológiai modellhez kapcsolt számítási módszertan - Kozma, Zsolt; Derts, Zsófia; Kardos, Máté; Koncsos, László (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
Sajátos hidrológiai helyzetéből adódóan Magyarország egyszerre néz szembe a víztöbblet és vízhiány okozta kockázatokkal, amelyeket közvetlen és közvetett emberi hatások mellett tovább súlyosbít az éghajlatváltozás. A kockázatok enyhítése csak tájszintű tervezés segítségével lehetséges, amelyet nagyban megkönnyítene az egyes tájhasználati szcenáriók természeti tőkéjének összehasonlítása. Egy tavaly (2011-ben) lezárult hazai K+F projekt (WateRisk) egyik célkitűzése éppen ez volt. A három éves projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer egyik kulcseleme a környezet-gazdaságtani almodul. Ez többek között lehetővé teszi, hogy megbecsüljük a mezőgazdasági termelés mint ellátó szolgáltatás hasznát. Jelen cikk célja utóbbi számítás elvi alapjainak bemutatása.