Térinformatikai technológiák alkalmazása a tájstruktúra értékelésére tájmetriai mutatók használatával (esettanulmány: a nyitrabányai földcsuszamlás) - Oláhová, Jana; Vojtek , Mataj; Boltižiar, Martin (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2013)
A térinformatikai technológiák új verziói és a hozzájuk tartozó változatos kiegészítő csomagok lehetővé teszik, hogy minél pontosabb információkat kapjuk a tájról és annak jellemzőiről. Munkánk célja, hogy bemutassa három kiválasztott kiegészítő csomag használatát térinformatikai rendszerekben, amelyek a tájstruktúra értékelése során alkalmazott időigényes és összetett számításokat hatékonyabbá teszik. A digitalis vektoros térképek használatával, és a kiegészítő csomagok segítségével, lehetővé válik, számos más index mellett, a foltok számának, alakjának, méretének, diverzitásának, szomszédsági viszonyainak a kiszámítása. Ebben a cikkben három kiegészítő csomaggal (V-LATE, Patch Analyst, és StraKa) foglalkozunk, amelyek kompatibilisek az ArcGIS/ArcView szoftverekkel. Ezeket a speciális kiegészítéseket a térbeli tájstruktúra elemzésére használtuk a nyitrabányai földcsuszamlás területén, amelyet a tájstruktúra változása szempontjából is értékeltünk.