Pleisztocén-holocén vegetáció a fejér megyei Sárrét területén - Molnár, Marianna; Czóbel, Szilárd; Medzihradszky, Zsófia; Barczi, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2013)
A Fejér megyei Sárrét területén vett 500 centiméteres bolygatatlan fúrásmintát 5-10 centiméterenként tártuk fel és az így kapott mintákból 41-et elemeztünk ki. Ezen minták segítségével 5 pollenzónát (LPAZ) különítettünk el, amelynek első két zónája a pleisztocén-holocén idején bekövetkező klímaváltozást tükrözi a területen. A pollenadatok alapján rekonstruáltuk az akkori vegetáció és klíma változását. Mivel nem állt módunkban, hogy radiokarbon kormeghatározást végezzünk, így az egyes zónák datálását korábbi palinológiai és malakológiai vizsgálatok alapján készült koradatok segítségével kíséreltük meg (SÜMEGI et al. 2007). A kutatás célja az ezen a területen az ezt megelőző kutatások kiegészítése, azok eredményeinek újabb adatsorokkal való alátámasztása. További célunk, hogy új fúrások segítségével részletesebb információkat nyerjünk a terület pleisztocén vegetációtörténetéről.