Hőtoleráns gomba izolátumok keményítő hidrolízisének és lakkáz aktivitásának vizsgálata - Shalaby , Moustafa E.; El-Khateeb, Nagwa M.; Óbert, Mária; Posta, Katalin (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2013)
Egyiptom különböző régióiból izolált 34 db gomba növekedési rátáját vizsgáltuk különböző hőmérsékleten. Az izolátumok közül öt mutatott intenzív növekedést 35 ºC-on, ezek közül is kiemelkedett a P1 és P2 izolátumok növekedési intenzitása. A telepek morfológiai és mikroszkópikus sajátosságai alapján mind a két izolátumot Pleurotus ostreatus-ként azonosítottuk. A gombák növekedése mellett a keményítő bontó képességük mértékének meghatározására is sor került, igen széles hőmérsékleti tartományban (18 ºC, 28 ºC, 35 ºC és 40 ºC). Az eltérő hőmérsékleteken a P1-es izolátum keményítő bontó képessége nem mutatott jelentős eltérést, ezzel szemben a P2-es jelű laskagomba keményítő hidrolízisének intenzitása a hőmérséklet növekedésével nőtt, és csak 35 °C fölött csökkent drasztikusan. A hőtoleráns P2 izolátum lakkáz aktivitásának mérését is elvégeztük a növekedés különböző fázisaiban. A 15 napos tenyészet mutatott legmagasabb lakkáz aktivitást 35 °C-on, mely eredmény alapján igen kedvező lehet termesztésük az egyiptomi klímaviszonyok között, illetve ipari célú felhasználásuk is nagy perspektívát mutat.