Magyarországi területi tervezést támogató térképes indikátor rendszer kialakításának lehetséges lépései a zöld infrastruktúra koncepció megvalósításáért - Vaszócsik, Vilja; Göncz, Annamária; Schneller, Krisztián; Tóth, Péter; Prokai, Réka (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Az Európai Bizottság 2009-ben fogadta el a zöld infrastruktúra koncepciót, amelyben a biodiverzitás megőrzését és az ökoszisztéma szolgáltatások értékelését új megközelítésében, szélesebb szakpolitikai és megvalósítási keretek között alakítják majd ki. E koncepció megvalósításában a területi tervezésnek kiemelt szerepet szánnak. A 2012-ben indult Green Infrastructure Network projekt keretében a Regionális Környezet- védelmi Központ a Lechner Lajos Tudásközpont bevonásával olyan területi tervezési eszköz – mintaterületeken (Szobi és Veresegyházi kistérség) történő – kidolgozását és tesztelését vállalta, amely elősegítheti a zöld infrastruktúra koncepció kiteljesedését, továbbá a természeti értékek fokozott figyelembevételét a települési fejlesztések térbeli elhelyezése során. A tervezést támogató rendszerben a természeti értékesség, az erdészeti- és mezőgazdasági alkalmasság, valamint területfejlesztési potenciálok komplex – a tervezők számára is informatív indikátorainak kidolgozásra került sor (LLTK.2014) A rendszer kidolgozását Barcelona Tartomány hasonló elven működő területi tervezést segítő rendszere (SITxell rendszer) alapján végeztük el.