Hegyvidéki élőhelyek ökológiai restaurációja mesterséges regenerációval - Kiss, Imre; Vasile, Alexa (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Az alpesi élőhelyek monitorozása rámutatott arra, hogy ezek az élőhelyek a leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak Romániában. A területen megtalálható törpefenyő állományok kedvező természetvédelmi helyzetének helyreállítása és megőrzése érdekében gazdálkodási javaslatokat teszünk a vonatkozó Európai Uniós előírások fényében. Annak érdekében, hogy optimális állapotban megóvjuk a Retyezát Nemzeti Park élőhelyeit, konkrét gazdálkodási módszerekre van szükség. Cikkünkben a Retyezát Nemzeti Parkban (romániai Déli-Kárpátok) alpesi élőhelyeit és a megőrzésük érdekében kifejtett természetvédelmi beavatkozási módszereket értékeljük. Bemutatjuk a törpefenyő állományok jelenlegi helyzetét a szubalpin és alpesi legeltetés következtében. Emellett kitérünk a degradált élőhelyek helyreállításának módszereire a hegyvidéki gyepek regenerációjának technikáját alkalmazva. Ebből a szempontból fontos módszerek a legelő állatállomány gyepállapothoz igazítása érdekében tett gazdálkodási előírások, valamint az erdei élőhelytípusok regenerációjának támogatása.