Cserháti települések szőlőhegyeinek tájváltozásai - Dedák, Dalma; Sulyán, Péter Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Lucfalva, Nagykeresztúr, Sámsonháza és Tar településeken vizsgáltunk felhagyott szőlőket. A felsorolt települések külterületén hat olyan mintaterületet jelöltünk ki, ahol a 20. században még folyt szőlőtermelés, azonban mára ezek művelését felhagyták. A mintaterületek kijelölésekor elsősorban levéltári térképek és légifotók adatait, valamint az aktuális területhasználatot vettük figyelembe. A térképi adatokat és a terepi vizsgálatok során gyűjtött információkat térinformatikai módszerekkel dolgoztuk fel, így egy adatforrástól függetlenül értelmezhető, egymással összehasonlítható és számszerűsíthető adatsort nyertünk a területhasználatok változásáról. Ennek eredményét tematikus térképeken ábrázoltuk, a mintaterületeken bekövetkező változásokat egyedileg, idősorosan elemeztük. A területek aktuális állapotának vizsgálata mellett törekedtünk a botanikai értékek felkutatására: 12 védett növénytaxont (Adonis vernalis, Erysimum odoratum, Sorbus domestica, Linum hirsutum, L. tenuifolium, Polygala major, Gentiana cruciata, Aster amellus, Centaurea scabiosa subsp. sadleriana, Ornithogalum brevistylum, Stipa tirsa, Orchis purpurea) dokumentáltunk a mintaterületeken.