Néhány hun-germán korból származó mesterségesen torzított koponya morfológiai és kraniometriai bemutatása - Molnár, Mónika; János, István; Szűcs, László; Szathmáry, László (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Az általunk megvizsgált 9 hun-germán korból (5‒6. század) származó mesterségesen torzított koponya Északkelet-Magyarország két temetőjéből, Ároktő Csík-gát és Nyíregyháza M3 36/c területéről kerültek elő. Megbecsültük az elhalálozási korukat, meghatároztuk a nemüket, a deformáció típusát és mértékét. Leírásra került az, hogy feltételezhetően milyen technikát, eszközt alkalmaztak a koponya alakítása érdekében. Továbbá próbáltunk megfigyelni olyan patológiai eltéréseket, amelyek a torzításból adódhattak és valamilyen klinikai, esetleg neurológiai elváltozást okozhattak.