Aszályvizsgálat lehetősége modis műholdképekből számított spektrális indexekkel Magyarországon - Gulácsi, András; Kovács, Ferenc (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2015)
Az aszály hatása a növényzet biofizikai állapotváltozásának jellemzésével, a műholdas távérzé- kelési adatok alapján számítható spektrális vegetáció- és vízindexekkel és az ezekből képezhető aszályindexek- kel számszerűsíthető. A differenciált vegetációindex (DVI), a normalizált differenciált vegetációindex (NDVI) és a továbbfejlesztett vegetációindex (EVI), valamint a differenciált vízindex (DWI) és a normalizált differenciált vízindex (NDWI) értékeket alkalmaztuk, hogy a belőlük számolható differenciált- (DDI) és a normalizált diffe- renciált (NDDI) aszályindex segítségével összehasonlító elemzéseket végezzünk. Az adatsor igazolta, hogy a vízindexek nagyon érzékenyen reagálnak az aszályos körülményekre. A MODIS műholdkép alapú vizsgálatunk- ban a DDI és az NDWI teljesített a legjobban, amit bizonyít a Pálfai-féle aszályindexszel (PAI) fennálló szoros kapcsolatuk. Az indexek Pálfai-féle aszályindexre (PAI) történő átszámításával, kielégítő pontosságú, 8 napos PAI-értékeket tudunk meghatározni MODIS műholdképek alapján.