A hazai vízkészletek, természetes növények és a mezőgazdaság érzékenysége az időjárás szélsőségeire és a klímaváltozásra - Mika, János; Farkas, Andrea (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2017)
Tanulmányunk lényege két szakértői összesítés egyfelől arról, hogy az időjárási szélsőségek, másfelől a hazánkban várható éghajlatváltozás milyen hatással vannak a címben jelzett három tájtényezőre, azaz a hidrológia és vízkezelés, a természetes ökoszisztémák, valamint a mezőgazdaság és élelmiszer-ellátás folyamataira. Ezt a két, egyenként 12, illetve 9 sort és mindkétszer három-három oszlopot számláló táblázatot annak a kérdésnek a tisztázása követi, hogy mit mondhatunk a szélsőségek és a klímaváltozás kapcsolatáról. Ez utóbbi összesítés alapján megállapíthatjuk, hogy az időjárási szélsőségek nem azért veszélyesek, mert egyöntetűen fokozódnak, mert ez nem áll fenn, hanem azért mert rendszeresen bekövetkeznek.