Erdészeti géppel történő faanyagmozgatás hatása a talajtömörödésre Babat-völgyben - Ficsor, Csilla; Centeri, Csaba; Kónya, Laura; Gönye, Zsuzsanna; Malatinszky, Ákos; Biró, Zsolt (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2018)
Az erdészeti faanyagmozgatás akár hosszútávon is maradandó károkat okozhat a fakitermeléssel érintett talajok minőségében. Kutatásunk során a faanyag kiszállítását végző gép talajtömörödésre gyakorolt hatását vizsgáltuk, összesen 7 db, a közelítőnyomon elhelyezett 2×2 m-es kvadrátban, a Gödöllői Dombvidéken belül a Babat-völgyben, a Gudra-oldalban. A közelítőnyomon belül a keréknyomban és a tengelyközben mértük fel a talajellenállás és a -nedvesség értékét, 0–40 cm között 10 cm-ként. Az erdészeti gép által kialakított keréknyomban a talajréteg 0–30 cm közötti mélységben erősen tömörödöttnek (3,12–3,86 MPa) minősült. Ezzel szemben a tengelyközben a talajellenállás legnagyobb mediánja is csak 1,728 MPa (p<0,05), ami kellően lazult talajállapotnak tekinthető.