Az Újpesti-öböl vízminőségének és üledékének vizsgálata - Grósz, János; Sebők, András; Nagy, Noémi; Kovács, Andrea; Waltner, István (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2019)
Vízkészleteink a legjelentősebb és legsérülékenyebb természeti erőforrások közé tartoznak. Az itt bemutatott tanulmány célja az Újpesti-öböl vízminőségének és üledékének, valamint az azt befolyásoló tényezők vizsgálata volt. A vizsgált terület a Duna egykori mellékága, Budapest északi területén található. Az öböl környékén elsősorban ipari létesítmények találhatók, ám egyben rekreációs, illetve sportolási tevékenységek helyszíne is. Az átlagos vízmélység 4,5 méter, a z öböl hossza 2200 méter. A legjelentősebb gazdasági tevékenyég a hajóépítés és karbantartás. A vízminőség, illetve az üledék vizsgálatához különböző fizikai, kémiai és mikrobiológiai paramétereket vizsgáltunk víz- és üledék mintákon. A mintavételezés 2015-ben vízminták esetén két időpontban, üledék esetén egy alkalommal történt. Az üledék vizsgálata kiteijedt azok nehézfém (Cu, Zn, Pb, Cd), valamint a TPH és PAH tartalmára. A vizsgált vízminőségi jellemzők közé tartoztak kémiai és fizikai (NH3, NH4+, NO3-, Fe, pH, vezetőképesség, oldott oxigén), valamint mikrobiológiai paraméterek. A vizsgálat eredményei kimutatták, hogy az üledék számos helyen tartalmazott nehézfémeket és szénhidrogéneket, melyek összefüggésbe hozhatók az ipari és közlekedési tevékenységekkel. Magas Pb, Cd, Cu, Zn, TPH és PAH koncentrációt mutattunk ki az öböl északi részén, mely valószínűsíthetően összefüggésben áll az ott zajló karbantartási és javítási munkálatokkal, hajóforgalommal, illetve közlekedéssel. A üledékben mért magas Pb, Cd, TPH és PAH tartalom jelentős környezeti veszélyeket hordozhat. A vízminőségi vizsgálatok során mért magas Fe tartalom összefüggésbe hozható az öböl felett áthaladó vasúti forgalommal. A mikrobiológiai vizsgálatok ugyanakkor jellemzően elfogadhatóan alacsony értékeket mutattak.