A Kiskunsági Nemzeti Park Kolon-tavi törzsterülete által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások értékelése, térképezése - Ábrám, Örs; Biró, Csaba; Morvai, Edina; Kovács, Eszter (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2020)
A vizsgálat során a Kiskunsági Nemzeti Park Kolon-tavi törzsterületén szakértői becsléssel és a főbb érintett csoportok képviselőinek megkérdezésével értékeltük és térképeztük a legjelentősebb ökoszisztémaszolgáltatásokat. A szakértői értékelés az egyes élőhely-kategóriák által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások jelenlétét kapcsolta az élőhely-kategóriákhoz és ez szolgált a térképezés alapjául. Az érintett csoportok képviselői az egyes ökoszisztéma-szolgáltatások fontosságát értékelték, amelynek eredményeit súlyként használtuk a térképezés árnyalásához. A szakértői értékelés eredményei azt mutatják, hogy a természetes gyepek nyújtják a legtöbb ökoszisztéma-szolgáltatást. Az érintett csoportok általi értékelés eredményei szerint a terület használói fontosnak tartják a terület által biztosított javakat és szolgáltatásokat, kiemelten a szabályozó, illetve a kulturális szolgáltatásokat. Ez véleményünk szerint nagyban tulajdonítható a területen végzett oktatási és szemléletformáló tevékenységnek, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a helyi civil szervezetek bevonásával végzett az elmúlt két évtizedben. Mind a szakértői, mind az érintett csoportok általi értékelés továbbfejleszthető.