13. nemzetközi szimpózium a tájökológiai kutatás problémáiról - Oszlányi, Julius (JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY, 2004)
A Szlovák Tudományos Akadémia (SzTA) Tájökológiai Intézete, amely Európa hasonló intézeteinek egyik legrégebbike, folytatója a háromévente megrendezésre kerülő tájökológiai problémákkal foglalkozó nemzetközi szimpóziumok tradiciójának. A Nyitra melletti Mojmírovcei (Űrmény) kastélyban 2003. szeptember 30. és október 3. között megrendezésre került a 13. szimpózium „Tájökológia – a környezeti problémák nemzetközi integrálóeszköze“ címmel. A szervezésben részt vett a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma, a pozsonyi Komensk¥ Egyetem Természettudományi Kara és a Nyitrai Konstantín Filozófiai Egyetem. E tudományos találkozás célja az volt, hogy teret adjon egy nemzetközi vitafórumnak, ahol a tájökológia kutatási eredményeit, problémáit, irányzatait, a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit Szlovákiában és a többi szimpóziumon résztvevő országban lehet megvitatni. További fontos vitatéma volt az ifjúság környezetvédelmi nevelése, mivel éppen az ő feladatuk lesz a táj jövőbeni védelme.