Települési környezetvédelmi programok tájökológiai összefüggései - Tirászi, Ágnes; Konkolyné Gyuró, Éva (JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY, 2007)
Jelen tanulmányban a 2005. évben elkészített települési környezetvédelmi programok kapcsán szerzett tapasztalatokról számolunk be. Vizsgálataink azt mutatják, hogy a települések elhelyezkedésétől, a táji adottságoktól függetlenül, számos olyan helyi környezetállapotot érintő probléma merül fel, amelyek alapvetően tájökológiai, illetve tájkaraktert érintő kérdések. Ezek kezelése minimálisan kistáj léptékű megoldásokat kíván, nem orvosolhatók pusztán települési szinten. Az elkészült programok alapján ismertetjük azokat az átfogó, több területen megjelenő, a tájökológiai és a tájkaraktert egyaránt érintő témaköröket, amelyek kezelése nem pusztán a helyi környezetet javítja, hanem a táj ökológiai állapota és a tájkarakter szempontjából is pozitív hatású, támogatja továbbá a lakosság helyi potenciálra épülő megélhetését, jövedelemszerzését is a környezetbarát tájhasználati rendszer erősítésén keresztül.