A cibakházi Kettős-halom tájtörténete és florisztikai vizsgálata - Olasz, Ákos; Tóth, Tamás; Deák, Balázs; Bede, Ádám (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2019)
A cibakházi Kettős-halom a Tiszazug egyik legértékesebb halma. Két, közvetlenül egymás mellé épített őskori kurgán alkotja, melyek közül az északi természetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű ősi sztyeppnövényzetet őrzött meg. A halmon a vizsgálat során 117 hajtásos növényfajt találtunk. Legjelentősebb fajai: Agropyron cristatum (taréjos búzaffi), Artemisia austríaca (selymes üröm), Asperula cynanchica (ebfojtó müge), Astragalus austriacus (kisvirágú csűdfű), Elymus hispidus (deres tarackbúza), Omithogalum brevistyhim (nyúlánk sárma), Stipa capillata (kunkorgó árvalányhaj), Veronica austriaca subsp. dentata (fogaslevelű veronika). A déli halom legnagyobb részét az 1970-es években elbányászták, csak az északkeleti lejtőből maradt meg egy alig érzékelhető rész. Az északi kurgánra telepített akácos folyamatos terjeszkedése főleg a keleti és déli oldalon jelent veszélyt a gyepi növényzetre. Az akác letermelése és a halom körüli pufferzóna (gyepsáv) kialakítása már rövidtávon is jelentősen hozzájárulna a halom élővilágnak megóvásához. Hosszútávon pedig érdemes lenne a déli halom teljes rekonstrukcióját is elvégezni.