Tenyésztett és vad mezei nyulak viselkedésének elemzése - Biró, Zsolt; Sebők, Rita (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2024)
A mezei nyúl hazánk egyik legismertebb faja. Az apróvadgazdálkodásban is igen jelentős szerepe van. Fontos ezért ismernünk a mezei nyúl igényeit, viselkedését, hogy megfelelő tervezéssel segíteni tudjuk a jelenlegi állomány helyzetét. A vizsgálat célja volt megválaszolni, hogy a hazai zárttéri mezei nyúl tartás lehet -e megoldás a jelenlegi problémára. Elemeztük a volierben nevelkedett és ott élő egyedek és a szabadban előforduló fajtársaik viselkedését. A vizsgálat Aszód területén és Babatpusztán zajlott, alapját a vadkamerákkal és hőkamerával felvett videók adták. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét vizsgált csoport legfontosabb viselkedési elemei közé tartozik a táplálkozás, és hogy a legtöbb viselkedési formát magányosan végezték. Összességében elmondható, hogy nem tapasztalható jelentős különbség a zárttérben tenyésztett mezei nyulak és a vad egyedek viselkedése között.
Keywords: magatartás-vizsgálat; zárttéri tartás; volier; kameracsapda; hőkamera