Az európai és a magyarországi szarvasgomba termesztés irányai és lehetőségei az alternatív mezőgazdaságban. Európai technikák, magyar törekvések - Gógán, Andrea; Kiss, Csilla; Szegő, Dóra; Dimény, Judit (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2003)
A szarvasgombák az ókortól kezdve nagy becsben tartott gasztronómiai kuriózumoknak számítanak. Számos, elsősorban európai országban (Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország) nagy hagyományokra tekint vissza e gombák felkutatása, kereskedelme, fogyasztása. Emellett termesztésük is megindult, a legkiterjedtebb kutatások a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) és a burgundiai, vagy más néven Fragno-i szarvasgomba (Tuber uncinatum) termesztésével foglalkoznak, ezek technológiája kidolgozottnak tekinthető. Más, hasonlóan értékes fajokkal, mint például a nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum) és a kései szarvasgomba (Tuber borchii) is folynak kutatások. Magyarországon a termesztés szempontjából több faj is szóba jöhet, ezek közül említést érdemel a burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum), a nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum), a kései szarvasgomba (Tuber borchii) és az elsősorban a Kárpát-medencében előforduló homoki szarvasgomba (Terfezia terfezioides).
Keywords: szarvasgomba termesztés; Tuber spp; Terfezia terfezioides