A talajképződés és az erózió által kiváltott talajpusztulás kapcsolata a Tihanyi-félsziget példáján - Centeri, Csaba; Császár, Alexandra (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2003)
A mezőgazdasági művelés alatt álló dombvidéki területek drasztikus változáson estek át az elmúlt évszázad során. Az emberi hatások által érintett táj alakulásának egyik látványos megnyilvánulása a talaj változása. A talaj pusztulásának üteme egyes területeken olyan gyors lehet, amely messze meghaladja a talajképződés ütemét. A talajvédelem egyik alappillére a talajveszteség ütemének ismerete. A talaj pusztulásának mértéke, a megengedhető talajveszteség értékének meghatározása erőteljesen befolyásolhatja a talaj vastagságának, a talajfelszín színének, a szedimentációs területek kiterjedésének és számos, ebből eredeztethető tulajdonság alakulását. Az eróziós mérések pontossága, a tényezők mértékegységének pontos feltüntetése, a kimeneti adatok és a talajveszteség-kategóriák tudományos megalapozottsága jelentősen befolyásolja a táj alakulását a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken.
Keywords: erózió; erodálhatóság; talajképződés; modellezés