Eltérő vízellátottságú homoki élőhelyek Poa taxonjainak összehasonlító morfológiai vizsgálata - K. Szabó, Zsuzsa; Papp, Mária; Penksza, Károly; Nyakas, Antónia (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2004)
Bagaméri homokbucka nedvesség grádiense mentén Poa taxonok négy különböző élőhelyről származó példányainak morfológiai adatait hasonlítottuk össze. Azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy igazolt-e az eltérő talajnedvességű élőhelyek taxonokat szeparáló hatása, valamint hogy statisztikailag alátámasztott-e ezen taxonok szétválasztása. A 15 morfológiai bélyegen alapuló vizsgálat alapján (anova) a négy mintacsoport szignifikáns elkülönülését figyeltük meg, tehát az élőhely különböző taxonómiai rangú csoportokat kialakító hatása igazolt. A legtöbb különbség a buckaközi mocsárrét Poa humilis és a buckatetői Poa pratensis forma colorata egyedei között adódott.
Keywords: Poa pratensis; Poa angustifolia; Poa humilis; morfológiai plaszticitás; homoki gyepek