A tájesztétika jelentősége - Karancsi, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2004)
Az esztétikum nem egyedül a művészethez kötve él az emberi társadalomban. Az ember minden tevékenységének megvan a maga esztétikai oldala. Ezek a tevékenységek a természeti környezetet fokozatosan művi környezetté alakítják. A tájképpel, azaz a táj (tájrészletek) szépségével, rútságával, megjelenésének és változásának vizsgálatával egy fiatal tudomány, a tájesztétika foglalkozik. Munkámban a tájesztétikához kapcsolódó alapfogalmak bemutatása mellett a téma nemzetközi, valamint a hazai irodalmát tekintem át. Mivel ez a tanulmány egy több éves kutatás bevezetőjeként készült, ebben kijelölöm a vizsgálódás irányait, meghatározom a kutatás elsődleges céljait, módszereit.
Keywords: táj; esztétika; tájesztétikum; környezeti esztétikum