Új eszközök a tájökológiai elvű tervezésben: Tájökológiai Vizuális Plantáció (TVP) - Bardóczyné Székely, Emőke; Bardóczy, Emőke; Barczi, Attila; Penksza, Károly (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
A TVP teljesen gyakorlati megközelítésben egy jelenleg növényzet nélküli, vagy nem megfelelő, esetleg degradálódott növényzetű terület szakszerű, tájökológiai alapon készült növénytelepítési tervének képi megjelenítése több időpontban, számítógép segítségével. Összefoglalásként elmondható, hogy a TVP módszer igazi jelentőségét jövőbeli alkalmazásai bizonyítják majd. Nem új módszerről van szó, de több szakma együttdolgozása mégis új tartalommal tölti meg, és összekapcsolja a szakmánkénti eszköztárakat. A mérnöki keresztszelvény növényzettel és talajmintával, karaktervázlatként jelenik meg, a tájépítészek, építészek látványterve tájökológiai folyamatok figyelembevételével TVP tervvé alakul. A tartalomhoz szükséges korszerű hátteret és nagyszerű, folyton bővülő eszköztárat pedig a digitális fotózás és a számítástechnika szolgáltatja. A módszer segítheti a természetvédelmi hatóságot is, tájvédelmi szakhatósági szerepkörének betöltésében, hiszen a tájsebekkel kapcsolatos rehabilitációs tevékenységek komoly tájképi értékváltozást jelenítenek meg. (DUHAY 2004) A célállapot sokszor több év múlva jön létre, a TVP segítségével viszont a köztes időszak növénytársulásai is megjeleníthetők.
Keywords: tájrehabilitáció; tájökológiai kapcsolatok; vizuális plantáció; számítógéppel segített tájtervezés; célorientált növényfotózás