Datura stramonium és Datura arborea DNS- és tropanoid mintázatának néhány jellemzője - Tóvölgyi, Zsuzsa; Szabó, László Gy.; Stranczinger, Szilvia (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
Vizsgálataink során két fajjal, a Datura stramoniummal és a Datura arboreával dolgoztunk. Az elmúlt években a hazai kábítószer fogyasztás növekedésével párhuzamosan, a klasszikus drogok használata mellett más anyagok kipróbálása is egyre elterjedtebbé vált. Ide sorolhatók a Datura-fajok, melyek alkaloid tartalmuk miatt hallucinogének (OSVÁTH et al. 2000). Vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálatokkal az alkaloidok mennyiségét hasonlítottuk össze a két fajban. Atropinmérgezés felismerése gyakran nehézséget jelent a mindennapi orvosi gyakorlatban. D. stramonum vagy D. arborea által okozott mérgezések megállapításához, illetve megkülönböztetéshez molekuláris módszereket használtunk. Első lépésként DNS-t izoláltunk a mintákból, majd az ITS4-ITS5 régiót amplifikáltuk. Ezt követően először a szekvenciák összeillesztésével szekvencia szintű különbségeket, majd ezekre a különbségekre enzimeket kerestünk. Sikerült a két fajt mind kromatográfiás, mind molekuláris módszerekkel elkülöníteni. A kapott eredmények további vizsgálatokhoz nyújtanak kiindulási alapot.
Keywords: Datura stramonium; Datura arborea; atropin; mérgezés; vékonyréteg-kromatográfia; PCR; enzim