Cönológiai vizsgálatok eltérő gazdálkodású dél-tiszántúli löszgyepekben - Herczeg, Edina; Pottyondy, Ákos; Penksza, Károly (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
A Dél-Tiszántúl löszgyepeiben végeztünk cönológia vizsgálatokat, Braun-Blanquet módszere szerint 1999-2000-ben. A jelen munkában felsorolt cönológia felvételek a Salvio-Festucetum rupicolae (Zólyomi 1957) Soó 1964 társulás eltérő állományaiban, különböző gazdálkodást folytató területein készültek. A klasszifikáció alapján a felvételek három csoportba rendeződtek. Az elkülönülő csoportok fajösszetételben és a domináns pázsitfûfajok mennyiségében, jelenlétében is eltérek. Így a Festuca rupicola, a Festuca valesiaca és a Koeleria cristata dominanciájú cönotaxonok választható el, melyek szubasszociációként is értelmezhetők. A Festuca valesiaca dominanciájú cönotaxon száraz termőhelyet jelző juhlegelőkén használt területeken jellemző. A másik két cönotaxon, domináns faja a Festuca rupicola és a Koeleria cristata, mely vegetáció típusok a rendszeresen kaszálást területeken jellemző vegetáció típusa.
Keywords: legeltetés; kaszálás; asszociáció; Festuca rupicola; Festuca valesiaca; Koeleria cristata