Kisparcellás művelésű dombvidéki szőlőhegyek tájszerkezetének kialakulása és fejlődése - Gyarmati, Krisztina (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
A kisparcellás művelésű dombvidéki szőlőhegyek a magyar táj karakteres elemei. Kialakulásukat a gazdálkodás, elsősorban a szőlőtermesztés jelentősége indukálta. A szőlőterületek középkori jogállásának nagy szerepe volt annak a közösségnek a kialakulásában és fenntartásában, amely a szőlőhegyek többféle tekintetben vizsgálható, értékes sokféleségét létrehozta. A napjainkig fennmaradt mozaikos tájszerkezet számos kultúrtörténeti érték hordozója, amely táji-történeti tagozódást követ. Jelen tanulmány témája a szőlőhegyek tájtörténetének, tájszerkezetének vizsgálata és a tájértékek sokféleségének helyszíni példákon keresztül történő illusztrálása. A tanulmány kérdéseket vet fel a szőlőhegyek jövőjével, a tájkarakter-védelem lehetőségeivel kapcsolatban.
Keywords: Zalai-dombság; tájszerkezet; tájkarakter; tájtörténet; szőlőhegy; népi építészet