Tájökológiai és tájtipológiai vizsgálatok a Tetves-patak vízgyűjtőjén - Tóth, Adrienn; Szalai, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2007)
A kutatás célja a Tetves-patak vízgyűjtője tájtípusainak és élőhelyeinek fölmérése és térképezése volt. A tájtípus-vizsgálat során, a területen a korábbi tájbeosztási rendszerek figyelembevételével különítettük el a tájtípusokat és térképen ábrázoltuk azokat. Az élőhelyek vizsgálatát a területet magába foglaló két kistáj határa mentén két részre osztva végeztük. Az Általános Nemzeti Élőhely Osztályozási Rendszer (Á-NÉR) beosztása alapján különítettük el az élőhelyeket, melyeket szintén térképen ábrázoltunk. Az elkészült munka rendszeresen frissítve hasznos eszköz lehet a fenntarthatóságra törekvő tájtervezők, földhasználat-tervezők kezében.
Keywords: tájökológia; tájtipológia; élőhelyek; tájtervezés; fenntartható területhasználat; Tetves-patak