Tájváltozás vizsgálat Galgahévíz településen és környékén - Tóth, Annamária; Centeri, Csaba (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
Galgahévíz és környezete számos természeti és kulturális értékkel büszkélkedhet. A helybeliek itt emberléptékű módszerekkel gazdálkodnak, bár a védett természeti területtől távolabb nagytáblás mezőgazdálkodás is folyik. A település vizsgálatához a jelenlegi körülmények ismeretén kívül fontos a korábbi állapotokról is tájékozódni, ill. megvizsgálni azt a folyamatot, amelynek során a táj elnyerte jelenlegi arculatát. Ezen ismeretek rendkívül fontosak a területi és a természetvédelmi célú tervezési és kutatási tevékenységek során. Kiemelkedő táji, természeti értékekkel rendelkező védett területeken különös jelentősége van a történeti háttér ismeretének is. Munkánk során a területről készített I–IV. katonai felmérésekből a települést és annak közvetlen környezetét mutatjuk be. A kutatás során elkészítettük a felszínborítás térinformatikai adatbázisát 1969 és 1990 évekre. Az adatbázis alapján jellemeztük Galgahévíz felszínborításának és településszerkezetének változását, az eredmények alapján fejlesztési lehetőségeket kerestünk, ill. újabb információs táblát készítettünk a településen létesítendő tanösvényhez.
Keywords: tájváltozás vizsgálat; katonai térképek; védett természeti értékek; település szerkezet változás; Galgahévíz