Summary of the economy workgroup of the KÉP project about the aims of the research conducted by the workgroup and the results of the pilot project (Kis-Balaton subregion) designed to test the workgroup’s recommendations - Szlávik, János; Füle, Miklós; Csete, Mária; Pálvölgyi, Tamás; Csigéné Nagypál, Noémi; Kiss, András; Torma, András (JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY, 2008)
A Közgazdasági Munkacsoport alapvető célja a KÉP projekt keretében olyan módszertan kidolgozása, amely alkalmas a természeti tőke elemeinek gazdasági szempontú értékelésére és ezen keresztül a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás megalapozására. A tervezett modell alapját az OECD PSR-DPSR típusú vizsgálati módszere jelenti, mint a helyi viszonyokra jól adaptálható, ugyanakkor nemzetközi kapcsolódási pontokra is alkalmas alternatíva.A Gazdaság és Társadalom Csoporton belül a Közgazdasági Munkacsoport elemzései során a gazdasági értékelési és számbavételi módszerek rendszerbefoglalását tűzte ki célul, valamint a kiválasztott mintaterületen elvégzendő próbaszámítások elemzését. Elképzelésüket alapvetően a fenntarthatóság szem előtt tartásával dolgozták ki, mégpedig annak megfelelően, hogy egyrészt a szigorú fenntarthatóság elvének megfelelően a természeti tőkeállományt kell megőrizni, másrészt a területen élők megélhetésének biztosítása céljából fenn kell tartani a természeti tőke hasznosításából származó bevételeket. A gazdaság és a környezet kapcsolatát vizsgálva három területtípust különböztettek meg, melyek a következők:1. Értékes természeti területekHagyományos rurális területekUrbánus területekCél: a jövedelmezőségre gyakorolt hatás értékelése. (Az állapotváltozások milyen jövedelmezőségi módosulást eredményeznek a környezeti tőke használatában? A vizsgált jövedelmezőség változás a fenntartható jólét irányába mutat?).A vizsgálatok célja egy olyan indikátorrendszer kidolgozása, mely lehetővé teszi az értékes természeti területekhez, természeti értékekhez köthető bevételek, jövedelmezőségi tényezők feltérképezését, figyelembe véve a természeti tőke mérésének sajátosságaiból adódó körülményeket is.A vizsgált terület a Kis-Balaton térsége, mely egyedülálló természeti értékeink közé tartozik. Hangsúlyozandó, hogy kutatásainknak célja nem egy teljes gazdasági érték elemzés elvégzése volt, hanem a KÉP programba illeszthető indikátor rendszer kidolgozása az értékes természeti terület kategóriáira vonatkoztatva.
Keywords: environmental evaluation; total economic value; of natural capital profitability; DPSIR model; valuable natural areas; rural areas; urban areas