Az európai hárs-kultusz áttekintése és a Dunántúl legnagyobb hársfái - Takács, Márton; Malatinszky, Ákos (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
Az európai és a hazai hárs-kultusz áttekintését adjuk. Amint a régi időkben, úgy ma is előszeretettel kapcsol a néphit legendákat, históriákat, neves személyeket a hársfákhoz. Munkánk során olyan dunántúli hársfákat vizsgáltunk meg, melyek amellett, hogy legendákat őriznek, méreteik, alakjuk és koruk miatt is elismerést érdemelnek. A dendrológiai mérések alapján Magyarország legnagyobb élő fája az ötvöskónyi kastélyparkban álló nagylevelű hárs. A szőkedencsi temetődombi kislevelű hársfa két főtörzsének együttes mérésekor az ötvöskónyinál nagyobb értéket kaptunk, azonban az alacsony elágazás miatt ezt az egyedet hátrébb soroltuk. A süttői hársat ritka összefogás övezi. A Magyar Nemzeti Múzeum megalapításának emlékére ültetett sopronhorpácsi kislevelű hárs ugyanakkor méltatlanul elhanyagolt. A nagycenki hársfasor, bár sokat vesztett egykori szépségéből, még mindig Európa egyik legszebb fasora.
Keywords: hárs; kultusz; védett; dendrometria; legnagyobb fák