A védett területek kezelésének előírásai az UNESCO Világörökség Egyezmény és az IUCN kategóriáknak megfelelően - Kruse, Alexandra; Paulowitz, Bernd; Kruckenberg, Helmut (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
A védett területek kezelésének módszertani és az egységesített kezelési követelményei a természetvédelem központi kérdésévé váltak az elmúlt években. A cikk a Világörökség Egyezmény természeti területeire és az IUCN védett területekre lefektetett jelenlegi nemzetközi standardjait taglalja. Mindkét szereplő központi szerepet játszik a védett területek globálisan megítélésében és hozzá való viszonyunkban. Mindkettőt befolyásolják a helyi fejlesztések, a helyi kezelési kultúra, de ettől függetlenül globális megközelítéssel kell foglalkoznunk a területekkel. Célunk annak vizsgálata, hogy a Világörökség közösség hogyan birkózik meg ezekkel a problémákkal és milyen formában alkalmazkodik a jelenlegi fejlesztésekhez. Az első rész az UNESCO természeti világörökségeinek kezelési alapelveit rögzíti a Kiemelkedő Egyetemes Értékeket hordozó területek védelmére is kiterjedő céloknak megfelelően. A második rész a védett természeti rezervátumok kezelésének alapelveit foglalja össze az IUCN kategóriák alapján. A rezervátumok célja a természet védelme (és megőrzése) az ökoszisztémákkal, fajokkal és biodiverzitással stb-vel együtt. A következtetésekben válaszolunk a védett területekkel kapcsolatos általános kérdésekre és a két különböző koncepció kapcsolódására.
Keywords: kezelés; kezelési terv; UNESCO Világörökség Egyezmény; IUCN; természetvédelem; védett terület kezelése; nemzeti parkok