Tájpreferencia tanulmány németországi mezőgazdasági tájakról - Gruehn, Dietwald; Roth, Michael (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A cikk németországi mezőgazdasági tájakról készült fotók, mint ösztönzők által készített tájpreferencia vizsgálatok eredményeit közli. Jelenleg a mezőgazdasági tájak fejlesztés alatt állnak a mezőgazdasági vezetés irányítása alatt, csakúgy, mint a klímaváltozás szempontjából. Ennek megfelelően a jövőben nagyarányú változások várhatóak a tájban szerkezetükre, megjelenésükre vagy változatosságukra vonatkozóan. Németország különböző részein készültek felmérések a lakosság körében a demográfiai (pl. nem, kor, iskolai végzettség, szakma, a természet és környezet fontossága, a házon kívüli utak gyakorisága) viszonyokra, csakúgy, mint a különböző látvány minőségére (pl. a táj változatossága, egyedisége és szépsége) vonatkozóan. A tanulmány felfed különböző tényezőket, amelyek szerepet játszanak annak eldöntésében, hogy az egyes agrártájak (köztük elsősorban rétek, legelők és szántók) látványából melyiket preferálják, és azt hogyan döntik el. A változatosság vizsgálata és tárgyalása a preferenciához/látványminőség, a lehetséges csoportkülönbségek szintjéhez és a fitoszociológiai tipológiához kapcsolódik. Végezetül a további kutatásokra vonatkozó lehetséges témák tárgyalására kerül sor.
Keywords: tájpreferencia; mezőgazdasági vegetáció; következtetett statisztika; táj és környezeti tervezés