Fenntartható földhasználat jelene és lehetőségei a hódmezővásárhelyi kistérségben - Kis, Krisztián; Szekeresné Köteles, Rita (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A táj – mint többfunkciós erőforrás –, valamint annak fenntartható használata, fontos szerepet játszik a vidéki térségek fejlődésében, fejlesztésében. A fenntartható tájhasználat szempontrendszere minden esetben olyan földhasználat kialakítását igényli, melyben a társadalmi-gazdasági folyamatok hosszútávon összhangban vannak a természeti rendszerekkel. A táj a fenntartható használat, illetve hasznosítás eredményeként – összhangban az ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontokkal – képes különböző funkcióinak ellátására. Az emberi tevékenység következményeként olyan nemkívánatos változások következtek be a táj, az élővilág és a környezeti elemek minőségében, amelyek tájhasználati konfliktusokat eredményeztek, s amelyek rövidebb-hosszabb távon kedvezőtlenül befolyásolják a társadalmi-gazdasági folyamatokat. Éppen ezért a földhasználatban a térség adottságaira, a táj szerkezetére és funkciójára valamint a környezeti terhelhetőségre figyelemmel kell lenni. Kutatásunk célja az 1990 utáni időszakban a társadalmi-gazdasági folyamatok eredményeként bekövetkezett földhasználati és felszínborítási változások vizsgálata a Hódmezővásárhelyi kistérségben. Dolgozatunkban röviden bemutatjuk, hogy a leíró adatok alapján észlelt földhasználati változások mennyiben magyarázzák a felszínborításban bekövetkezett változásokat. Mindezek alapján a fenntarthatóság szempontrendszerét szem előtt tartó földhasználati javaslatokat fogalmazunk meg a kistérségre vonatkozóan. Javaslataink között elsősorban – a terület homogén agrárjellegét figyelembe véve – a megmaradt tanyák megőrzését, fejlesztését, az erdősítést, az ökológiai gazdálkodás elterjesztését, valamint – a mesterséges térszínek (települések, infrastruktúra stb.) földhasználata kapcsán – a létesített ingatlanok tájba illesztését, s lehetőség szerint minimális környezetterhelését említjük, amely szempontok tájtervezés és tájrendezés hiányában nem érvényesíthetők.
Keywords: vidéki erőforrások; táj; fenntarthatóság; földhasználat; felszínborítás; művelési ágak