Az elsődleges és másodlagos mezsgyék növényzetének összehasonlító vizsgálata a battonyai Gránic és Csárda-dűlő példáján - Csathó, András István (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2011)
A tanulmány két, egymás közelében, nagyjából párhuzamosan futó, egyaránt 4,140 km hosszú, hasonló szélességű, ugyanakkor eltérő eredetű mezsgyeszakasz hajtásos növényzetét hasonlítja össze. A „Gránic” Battonya ősi határmezsgyéje, a „Csárda-dűlő” egy kb. a 19. században kijelölt földút. A két mezsgyéről 2010 és 2011-ben, három bejárás során, összesen 171 hajtásos növényfaj került elő. A Gránicról 143 faj, a Csárda-dűlőről 121 faj előfordulását sikerült kimutatni. Ebből 93 faj mindkét mezsgyéről, 50 csak a Gránicról, 28 pedig csak a Csárda-dűlőről vált ismertté. Noha a két mezsgyeszakasz egymás közvetlen közelében helyezkedik el, esetükben az élettelen környezeti feltételek igen hasonlóak, mégis a védelem alatt álló növényfajok mindegyike (Anchusa barrelieri, Inula germanica, Ornithogalum brevistylum, Sternbergia colchiciflora, Vinca herbacea), továbbá a természetvédelmi szempontból jelentős sztyeppfajok jelentős része (pl. Elymus hispidus, Euphorbia salicifolia, Thalictrum minus, Viola ambigua) rendre csak az elsődleges mezsgyének számító Gránicról került elő.
Keywords: elsődleges és másodlagos mezsgyék; löszpusztarét; sztyepp; fragmentáció; tájtörténet; Csanádi-hát