Az élőhelyek rehabilitációja és a zöldúttervezés kapcsolata a Hanságban - Filepné Kovács , Krisztina; Egyed, Adrienn (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2011)
Az Nyírkai-Hany már megvalósult, és az Osli-Hany tervezett élőhely rehabilitációs programjainak célja, hogy egykori vizes élőhelyek újraélesztésével növeljék a Hanság ökológiai értékét. Javaslatokat teszünk az újjáélesztett mocsárvilágot is bemutató zöldút kialakítására, melynek vonzástényezői azonban nem alapulhatnak teljes mértékben a természeti értékeken, szükség van a térség kulturális értékeinek bevonására, az elindult kezdeményezések felkarolására (fesztiválok, lovas és egyéb aktív turizmus stb.), a még élő hagyományok felélesztésére, turisztikai vonzástényezővé fejlesztésére. A táji értékek hangsúlyozása, védelme és jobb megismertetése, az elveszett vagy csak nyomokban megmaradt vizes élőhelyek fejlesztése, rehabilitációja, a Hanság tájtörténetének bemutatása, megismertetése egyedülálló vonzerővel ruházhatja fel a még „szunnyadó térséget”.
Keywords: élőhely-rehabilitáció; zöldút; Hanság